arrow-circle-down arrow-circle-left arrow-circle-up arrow-down arrow-left arrow-line-right arrow-right arrow-up ballon close facebook filter glass lock menu phone play point q question search target twitter
Las cookies propias y de terceros nos permiten mejorar nuestros servicios. Al navegar por nuestro sitio web, aceptas el uso que hacemos de las cookies. Más información Aceptar
X

Bar ca l'Eric | azorín+del río arquitectura

CAT

En un local que coneíxiem bé (som veïns de la zona) i en el que havíem vist fins a dos negocis diferents (un kebab i una bugaderia, sempre amb la mateixa distribució interior), i després de veure l'escàs i curt èxit d'ambdós, que ens arribés l'encàrrec per fer-hi un bar va suposar tot un repte i una gran responsabilitat.

 D'entrada, perquè com a veïns, ens molestava l'escassa vida que havien generat les activitats anteriors en un local que sempre havíem pensat tenia moltes possibilitats (amplada de façana, edifici arquitectònicament interessant, lloc de pas entre Eixample i Poblenou-Vila Olímpica per carrer diagonal a la trama, molt peatonal...) i aquest encàrrec ens donava l'oportunitat de corregir aquesta mancança i, més enllà de complir amb unes expectatives concretes de part dels clients, fer que aquest nou negoci en aquest petit local, pogués generar vida, llum, activitat, moviment, en definitiva, el que creiem que una ciutat ha de fer en les plantes baixes dels seus edificis. És a dir, i potser pot sonar agosarat, però dins les nostres possibilitats, projectar un petit trosset de la nostra ciutat, millorant-lo.

 És per això, que com a estratègia bàsica de projecte vam tenir molt clar que el local s'havia de projectar cap a fora, i, en contra del que passa a molts bars del voltant, fer que l'activitat principal arribés a "tocar" aquesta façana, donant molta importància al contacte amb l'exterior. Les fusteries, de ferro, es van dissenyar amb aquesta voluntat, i són un fidel reflex de l'organització en planta; una part fixa, amb grans vidres on hi ha el menjador, la porta d'entrada, i dues grans finestres batents horitzontalment amb pistons hidràulics, que garanteixen aquesta comunicació directa client-cambrer. A més, es van projectar dues barres plegables que potencien encara més aquesta relació, i li afegeixen permanència temporal.

 Es van enderrocar totes les particiones existents, i es va projectar un petit cos on anirien els lavabos, i que ens serviria per organitzar i separar volumètricament i formalment les dues parts principals de programa: la zona pública i la zona privada.

 Pel que fa a la materialitat, es va treballar amb el propi material existent en el perímetre del local, el maó calat, que vam deixar vist i pintat de color blanc, seguint aquesta voluntat de transparència i de no tenir res a amagar, (així com la zona de treball queda molt exposada i obliga a la netedat i a l'ordre). Aquest maó es va col·locar de cantell per construïr una barra paral·lela a una de les parets perimetrals i serveix per afavorir el retorn de l'aire condicionat.

 L'altre material protagonista del projecte és la fusta, que serveix per la formalització de totes les barres, taules, estanteries, envans de lavabos i portes interiors. A més, tot el fals sostre que ens separa visualment zona de treball de zona pública, és també de la mateixa fusta. 

 Cal dir, a més, que aquesta fusta, tricapa de pi de diferents seccions, està certificada PEFC i ens garanteix que aquesta prové de boscos protegits i gestionats de manera responsable.

ESP

En un local que conocíamos bien (como vecinos próximos a la zona), y en el que habíamos llegado a ver hasta dos negocios distintos (un kebab y una lavandería, siempre con la misma distribución interior) y después de ver el escaso y corto éxito de ambos, que nos llegara el encargo para construir un bar supuso todo un reto y una gran responsabilidad.

 De entrada, porque como vecinos, nos molestaba la escasa vida que habían generado esas actividades anteriores en un local que siempre habíamos pensado que tenía muchas posibilidades (anchura de fachada, edificio arquitectónicamente interesante, lugar de paso entre Eixample y Poblenou-Vila Olímpica por calle diagonal a la trama, muy peatonal...) y este encargo nos daba la oportunidad de corregir dicha carencia y, más allá de cumplir con unas expectativas concretas de cara al cliente, hacer que este nuevo negocio en este pequeño local pudiera generar vida, luz, actividad, movimiento, en definitiva, lo que creemos que una ciudad debe producir en las plantas bajas de sus edificios. Es decir, y aunque suene algo pretencioso, pero dentro de nuestras posibilidades, proyectar un pequeño trozo de nuestra ciudad, mejorándolo.

 Es por ello que, como estrategia básica de proyecto tuvimos muy claro que el local debía proyectarse hacia fuera y, contrariamente a lo que pasa en la mayoría de bares de la zona, hacer que la actividad principal, “tocase” esta fachada, dando mucha importancia al contacto con el exterior. Las carpinterías, de hierro, fueron diseñadas con esta voluntad, y son un fiel reflejo de la organización en plata; una parte fija, con grandes vidrios donde está el comedor, la puerta de entrada, y dos grandes ventanas batientes horizontalmente con pistones hidráulicos, que garantizan esta comunicación directa cliente-camarero. Además, se proyectaron dos barras plegables que potencian aún más dicha relación, y le añaden permanencia temporal.

 Se retiraron todas las particiones interiores existentes, y se proyectó una pequeña caja donde irían los lavabos, que nos serviría para organizar y separar volumétricamente y formalmente las dos partes principales del programa: la zona pública y la zona privada.

 Por lo que respecta a la materialidad, se trabajó con el propio material existente en el perímetro del local, el gero, que optamos por dejar visto y pintado de color blanco, siguiendo esta voluntad de transparencia y de no tener nada que esconder (así como la zona de trabajo queda muy expuesta y obliga a la limpieza y al orden). Este gero se colocó de canto para construir una barra paralela a una de las paredes perimetrales, y sirve para favorecer el retorno del aire acondicionado.

 El otro material protagonista del proyecto es la madera, que sirve para la formalización de todas las barras, mesas, estanterías, tabiques de lavabos y puertas interiores. Además, todo el falso techo que nos separa visualmente la zona de trabajo de la zona pública es también de la misma madera.

 Cabe señalar, además, que esta madera, tricapa de pino de diferentes secciones, está certificada PEFC, y nos garantiza que ésta proviene de bosques protegidos y gestionados de manera responsable.

  • Información
  • Autoría

    Clasificación / Tipología

    Reforma
    Interiorismo

    Ubicación

    Avenida Bogatell Barcelona | Barcelona
    BARCELONA | ESPAÑA

    Otra información

    Fecha Inicio: Enero 2016
    Fecha Terminación: Julio 2016
    Superficie construída: 65

    Agentes

    Fotografía: Azorín+del Río Foto Arquitectura

    Ingeniería: Pascual del Río

Participaciones en arquia / próxima

VI Edición 2016-2017