arrow-circle-down arrow-circle-left arrow-circle-up arrow-down arrow-left arrow-line-right arrow-right arrow-up ballon close facebook filter glass lock menu phone play point q question search target twitter
X

'El camp també mereix tenir els seus monuments'. Això va pensar l'arquitecte Cèsar Martinell i Brunet quan va dissenyar els cellers que s'han acabat coneixent com les catedrals del vi. Una de les intencions més importants de Martinell va ser monumentalitzar el camp i això representa tota una fita en la història de l'arquitectura catalana.

Cèsar Martinell Taxonera, fill de l'arquitecte de les catedrals del vi, fou l'autor de la nau industrial original on hem realitzat la nostra intervenció, destinada a un taller de construcció de maquinària per‘LA CUMBRE S.L. ‘

L'edifici, tot i ser construït amb sistemes de formigó, manté una clara influència de la monumentalitat dels cellers que projectà els eu pare. No és molt aventurat plantejar que Cèsar Martinell Taxonera també tingué una intenció de monumentalitzar les construccions industrials, potser no tant des de la seva experessió exterior, però sí els  espais interiors. Amb tot, el disseny d'aquesta nau clarament el va entomar amb la voluntat de complir tres condicions: la utilitat, l'economia i l'estètica.

La nau destaca pels seus generosos espais oberts, il·luminats zenitalment per uns grans lluernaris en dent de serra formats per unes costelles colossals de formigó que, amb formes parabòliques i volta, recorden a les monumentals cobertes d’arcs parabòlics de les catedrals del vi.

L'any 1997, amb l’arribada d’un nou tenidor, la nau va sofrir un projecte de reforma important. Es modifcà tota la façana afegint una pell de xapa i una nova entrada peatonal. L’interior també es va canviar sensiblement, amb diversos volums interiors afegits, divisòries i nous espais tancats.

Aquesta reforma, segurament per les necessitats dels nous ocupants, va desvirtuar i desdibuixar la monumentalitat industrial de la nau de Cèsar Martinell i, convertint-se en el principal pilar de la nostra proposta, ha estat recuperar l’essència de l’edificació original.

 

El nostre client, Keonn Technologies SL, ens encarrega l’adequació de la nau per a convertir-se en la seva nova seu, per concentrar-hi una zona de producció, zona d’oficines i zona comercial.

BUIDATGE I RECUPERACIÓ: Recuperar els espais de la nau original és l’objectiu del projecte, ja que aquests ja aporten la flexibilitat i superfície necessàries per adequar els nous usos de Keonn.

En el procés de projecte agafa una rellevància especial l’enderroc i selecció de tots aquells afegits superflus que desfiguren la nau. S’enderroca i es recupera allò reutilitzable, però recuperar els espais tal i com eren es converteix en una obsessió.

Especialment alliberant l’estructura de formigó i metàl·lica i posant en valor les seves formes que, per si mateixes, ja defineixen espais.

També les textures, recuperant l’estructura de formigó com a paviment (amagat sota diverses capes d’afegits).

INTERVENCIÓ SILENCIOSA: Un cop recuperada i posada en valor l’estructura i espais de la nau original, la intervenció es basa en seleccionar les zones on encabir el programa activat, que requereix d’unes prestacions de confortabilitat altes.

Totes les noves intervencions busca el mínim impacte i escapa del protagonisme. Tot allò nou té la intenció de no ser vist, posant en relleu la majestuositat de l ‘estructura original.

Tots els nous espais activats es delimiten a patir de caixes molt lleugeres i transparents, formades per perfils d’acer mínims. Dins d’aquests caixes s’hi poden desenvolupar les activitats més estàtiques com la zona de producció, les oficines, l’espai expositiu i l’office.

El major gruix de superfície dins la nau s’ha deixat com una gran zona de relació, a mode de gran llotja que afavoreix les sinergies, permet organitzar-hi grans esdeveniments i alhora petites reunions improvisades.

Funciona alhora com espai bioclimàtic, aprofitant la inèrcia dels elements dels massius elements de formigó, i la il·luminació i ventilació a través de les grans lluernes en dents de serra.

  • Información
  • Autoría

    Clasificación / Tipología

    Rehabilitación
    Reforma
    Interiorismo

    Ubicación

    Rúa Sant Adrià, 68
    08030 Barcelona | Barcelona
    BARCELONA | ESPAÑA

    Otra información

    Fecha Inicio: Febrero 2020
    Fecha Terminación: Diciembre 2022
    Superficie construída: 3200
    Coste/m2: 650000

    Agentes

    Estructuras: Bernuz Fernandez Arquitectes BFA

    Instalaciones: Arnau Pascal Carpena - PROSIC SL

Participaciones en arquia / próxima

IX Edición 2022-2023 [Catalogada]